Művészetet az internetes bolhapiacról

Véleményem szerint a művészetnek nem kell méregdrágának lennie, és egy egyszerű ember is megengedheti magáénak. Persze nem a galériákban lógó értékes festményekre, meg a milliókat érő antik szobrokra gondolok, hanem olyan apró dísztárgyakra, amik feldobhatják a lakóterünket. Például egy szépen faragott bútor, vagy egy dekoratív váza, pár festmény, amiket akár olcsón is beszerezhetünk feltörekvő művészektől.

Az előző posztomban már említettem, hogy mennyire szeretem a régiségeket, és ez a szeretet mostanában lassan szenvedéllyé növi ki magát, és pár hónapja aktívan elkezdtem gyűjteni különböző helyekről az értékesebbnek kinéző és szebb darabokat.

Nemcsak a nagy művészeti galériákban vagy régiség kereskedésekben találhatunk érdekes és időtálló darabokra, hanem akár az interneten is. Legújabb kedvencem egy apróhirdetés oldal, ahol már rengeteg egyedi darabot sikerült felkutatnom. Hidd el itt legalább annyi szépség van, mint egy bolhapiacon, de annál sokkal praktikusabb rajta a nézelődés és a vásárlás.

Először is nem kell odakint a melegben vagy hidegben járkálnod, órákig keresgélve a sok kacat között (ha már nyitott piacokról beszélünk), hanem otthonról, akár a saját kanapédról is rendelhetsz.  Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én sokkal szívesebben vásárolok az internetről, most már régiséget is.

Az oldal amiről beszéltem, nagyon egyszerűen használható. Valamint nagy előnye, hogy lakóhely szerint is lehet rajta keresni, beírod a megyét vagy várost, ahol laksz, és csak az ott lévő ajánlatokat listázza ki.  Van külön otthon kategória is, és a azon belül olyan alkategóriák is, mint kerti bútor, háztartási kisgépek, szoba bútorok, világítás, dekorációk és így tovább. Ha már a piacoknál tartottunk, ott ugye az összes áru egy halomban áll, és az összes olyan kacatot is át kell nézned, amire nem is vagy kíváncsi, mert például te csak egy lámpáért jöttél volna. De ezen a netes apróhirdetés oldalon célzottan tudsz kutatni az általad megálmodott darab után.

Én már sokszor kutakodtam a hirdetések között, és már vásároltam is pár darabot otthonra. Például néhány bútort, és szobai dekorációkat is, mint például lámpát és kisebb vázákat. Utóbbiak között volt pár nagyon szép állapotban lévő is, és volt pár, ami kicsit festésre vagy felújításra szorul. De ha egy szép darabot talál az ember, akkor szívesen foglalkozik vele. Még örülök is, hogy van lehetőségem megszépíteni, és nem végzi évekkel később valamelyik szeméthalom tetején. Hisz a legkopottabb régiség is újra érték lehet felújítás után.

Egyébként magával a vásárlással minden rendben ment. Kiválasztottam a megyét, ahonnan rendelni akartam, utána beállítottam sz összeget, amit a bútorra akartam költeni, és már ki is listázta nekem az ajánlatokat. A legtöbb hirdetésnél persze több kép is volt, úgyhogy könnyen tudtam válogatni a sok szép régiség között.

Például találtam egy nagyon jó állapotban lévő eredeti hollóházi porcelán készletet is, ami kézzel festett és számozott. Az eladó pontosan megírta a méreteit is, és eldöntöttem, hogy ez nagyon jó ajándék lenne a húgoméknak. Ő kimondottan szereti az igényes porcelán kiegészítőket. Utána már nem is volt más dolgom, mint regisztrálni az oldalra, megrendelni a porcelánt, és utána a vevővel egyeztetve megbeszéltünk egy időpontot, amikor átvehetem az árut. Az egész folyamat nagyon könnyű és kényelmes volt.

Ezután nem álltam meg, hanem rendeltem még egy asztalt , amiknek antik stílusú, faragott lábai voltak. Ezt kicsit fel kell újítani, ráférne némi festés meg lakkozás, de ha készen leszek vele, nagyon szép lesz.

Ez adta az ötletet, hogy nemcsak vásárolni, hanem eladni is érdemes lenne ezen az oldalon. Nagyon egyszerű az áru regisztrálása is, ha valamit el akarnál adni. Van egy külön ezt elmagyarázó aloldal is, amire rákattintottam még előtte.

Semmi mást nem kell csinálni, mint adni egy címet az árunak, amivel leírod, hogy mit akarnál áruba bocsátani. Utána ki kell választani neki azt az alkategóriát, ahová leginkább passzol. Mivel én most a felújított asztalkát akartam eladni, én megkerestem az otthon kategórián belül a bútorokat. Utána már csak a helyet kellett megadni, ahol én lakom. Majd pedig persze adni kellett egy árat is a terméknek.

Aztán már csak annyit kell tenni, hogy az ember feltölt pát képet a termékről. Egyébként nyilván a jó minőségű kép a legfontosabb, mert az alapján dönti el a legtöbb vásárló, hogy egyáltalán érdekli-e a hirdetés. Utána még írni kell pár sort a termékről. Én megadtam a korát, a származási helyét, és azt is beleírtam, hogy nemrég lett felújítva  az asztal. Végül csak a saját kapcsolati adataimat kellett megadni, ahol keresni tudnak.

Gyorsan találtam is rá érdeklődőt. Nagyon egyszerűen lezajlott az adásvétel, és a vevő is nagyon elégedett volt a kis asztallal.

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az apróhirdetés oldalra, mert így még több régiséget fel tudok kutatni. Valamint nemcsak költöm a pénzt, hanem keresni is tudok a felújított darabok eladásával.