Megrögözött régiség vásárlóként néha előfordul, hogy egy-egy külföldi utunkról Swarovski ékszerek társaságában térünk haza

Amíg nem voltam abban a helyzetben folyton csak álmodoztam róla, hogy egyszer majd elkezdhetem a régi szenvedélyem iránti hódolásomat és régiséggyűjtő leszek. Mindazonáltal elég sokáig kellett mindezzel várjak, így hát nem mondanám, hogy az életem nem felelt meg a teszten enélkül is, ám amikor végre megkaptam a régóta vágyott kinevezést és ezzel együtt egy jelentős fizetésemelést is már tudtam i egyből, hogy ez részben milyen hozományokkal járhat! Nagyon örülök neki, mert az otthonomat mindig is egy különlegesen fontos helynek tekintettem az életemben, azt a helyet, amit a saját képemre kell, hogy formázzak, így aztán nagy örömömre szolgált, hogy végre elkezdhettem egy új szakaszába lépni ennek a fontos helynek a megformálásában, konkrétan arra, amikor már igazán extra, egyedi és adott esetben muzeális darabokkal tudom feldobni s és tovább bolondítani azt.

A régiséggyűjtés mint hobbi már igen régóta része az életemnek és a személyiségemnek. Nagyapám hatalmas szakértő volt a témában és gyerekkoromban sokat járván nála ez ám is átragadt. Mivel ő még egy másik kor szülötte volt és megélt olyan időket, amikor még olyan művészek is alkottak, akiknek a termékeit, műveit ma már aranyáron vásároljuk meg egy-egy ilyen tematikus boltban, nos azt kell mondanom, hogy vele rögtön elég magasra tettem a mércét! Nem is nagyon esett jól hazamenni egy-egy papás látogatás után a mi sivár, egyszerű lakásunkba, vágytam arra a csillogóvillogó történelmi lüktetéssel átitatott hangulatra, ami az ő házában uralkodott. Persze nem mondhatom, hogy akkoriban igazán fel is fogtam volna, hogy mit jelent mindez pontosan. Nekem az ő dolgai inkább a külsejük miatt voltak fontosak és égtek bele a retinámba örök életre, semmint azért mert tudtam, hogy ezeknek mekkora piai értékük és ezáltal meggazdagodási faktoruk van. Ha úgy tetszik az eszmei érték már akkor is megfogott, de nem igazán mondanám, hogy ez különösebben foglalkoztatott volna.

Idővel aztán elkezdtem dolgozni és innentől fogva igyekeztem úgy alakítani a karrieremet, hogy egy napom nagyapám örökébe lépve én is elkezdhessek berendezni egy szobát, ami úgy néz ki mint az övé annak idején. Nem volt könnyű megtalálni a helyes ösvényt, ahol ilyen végcél kecsegtetett valahol a távolban de igyekeztem. Talán egy ilyesfajta váltást tudtam volna elképzelni az életemben idővel, mint az itt olvasható cikkünkben is látható, de mindenképpen szerettem volna inkább itthon megkeresni az ehhez szükséges tőkét. Amikor az akkori barátnőmmel, most már feleségemmel összeköltöztünk szerencsére ő maga is közölte velem, hogy a régiségek számára is érdekes és értékes dolgok, így szívesen részt venne az otthonunk ilyesfajta kialakításában, persze csak ha már lesz rá elég pénzünk.

Idővel pedig mint már a bejegyzésem elején említettem lett is! Nagy örömömre szolgált, amikor örömköve mentem haza és közölhettem a barátnőmmel, hogy végre belevághatunk a régóta dédelgetett álmunkba. Az egyik leginkább számottevő dolog innentől az volt, hogy tudjunk elegendő időt szakítani a dologra és elkezdhessünk tényleg komolyan ezzel foglakozni. Sok antikvárium weboldalát jártuk végig az ügy érdekében, de nem igazán találtunk ideálisat, ami kiemelkedett volna a többi közül, ezért elkezdtünk külföldi cégek felé is kacsingatni. Szerencsére Bécsben rengeteg nagy múltú és komoly raktárú aukciós ház és antikvárium van, így elkezdtünk havi egy-két alkalommal kijárogatni az osztrák fővárosba. Ez a program mindenkinek jó, hiszen mi egy kicsit kirándulunk Európa egyik legszebb városában, ráadásul itt tényleg olyan termékekhez juthatunk hozzá, amilyeneket máskülönben idehaza csak nagyon nagy keresési munkálatok árán sikerülhetne megtalálni. Szerencsére a házhozszállítást is mindig meg tudjuk oldani megfelelő módon, akár az adott aukciós házat kérjük fel, akár a mi kisebb kocsinkat használjuk a célra. Ha például úgy teszünk, mint a legutóbb, amikor Swarovski ékszereket kellett „csak” hazahoznunk – igaz, ezúttal ajándékba – akkor bőven elég egy kisebb kocsi is.

Szóval itt tartunk most, szerencsére a munkánk mellett most már bőven van időnk és elegendő pénzünk is arra, hogy néha-néha hódoljunk a hobbinknak, ráadásul jó pár tárgyon tovább is adunk, hogyha van rá érdeklődő és mi sem tartunk rá igényt, elvégre ez egy olyan üzlet, amiből profitot is termelhetsz ha okosan csinálod, nem kell feltétlenül csak megállás nélkül a pénzt invesztálnod bele. Ha pedig idővel jönnek majd a gyerekek, nos arra az esetre már megvan a terv, majd felváltva csináljuk a dolgot és igyekszünk minél többet el is adni, ezzel akár idővel egy komolyabb második bevételi forrásra szert tenni, ha már értünk ennyire a dologhoz.