Lakásbiztosítás a festményeim védelmében

Imádom a festményeket, de nem szeretek elveszni a múltban, így a kortárs alkotások azok, amik a leginkább megfognak. A jelenkori festők, azért is jobb választásnak bizonyultak számomra, mivel sokkal könnyebben beszerezhetőek az alkotásaik. Például egy Munchot sosem tudnék megvenni. A kedvenc magyar festőm Szűcs Attila, akinek a képzőművészeti alkotásai viszont szintén elég boros árral rendelkeznek.

Születésnapomon óriási meglepetés ért, mivel kaptam egy Szűcs festményt. Korábban csak kiállításokon csodáltam a képeit, de így lett nekem is egy sajátom. A falaimat tehát ismét egy új műalkotás díszíti.

A gyűjteményemben persze nem minden darab drága, azonban a születésnapi ajándékom jócskán megdobta a képeim összértékét. Emiatt elkezdtem kicsit aggódni, hiszen elég sok fura, gyanús alak sétál mostanában az utcánkban.  A szorongásom csak hatványozódott, amikor a barátnőmet, Dórát, nemrég kirabolták. Egyre inkább az a véleményem, hogy Budapest közel sem egy biztonságos hely.

Hétvégén találkoztam Dórival, aki elmesélte, hogy mit vittek el a rablók, de inkább arra kellett volna kitérnie, hogy mit hagytak meg. Mindent kipakoltak. Még a teljesen értéktelen, apró tárgyaikat, gyertyatartóikat, kis díszeiket is elvitték.  A rendőrség persze semmire nem jutott az ügyben, az értékeik végleg elvesztek. Nagyon magas anyagi veszteséggel járt nekik ez a kis kiruccanás, mivel a rablás ideje alatt épp túrázni voltak.

Most lakásbiztosítást kötöttek. A lakásbiztosítás akció online is elérhető, így a lopás után egyből megkötötték azt, anélkül, hogy kimozdultak volna a házból. Sajnálkozva panaszkodott nekem, hogy miért nem gondoltak ők már előtte a lakásbiztosításra.

A biztosítójuk az ajánlatkérést követő nap nulla órakor már kockázatviselést is vállalt értékeik fölött. Meglepődtem, hogy lopás esetén is felelősséget vállal egy biztosító. Eddig azt hittem, hogy csak a természeti jelenségek okozta károk, illetve a tűzvész esetén fizet. Dóra azonban elmesélte, hogy a besurranással, illetve a jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopás esetén is téríthet a lakásbiztosító.

Az online lakásbiztosítási akció engem is meggyőzött, így miután hazaértem, az első dolgom az volt, hogy én is megkötöttem. A festményeim miatt így többet nem kell aggódnom. Ha mégis egyszer kirabolnának, a biztosítótól kapott pénzből új alkotásokat vásárolhatok magamnak. Persze remélem, hogy ez nem fog megtörténni, de legalább már nem idegeskedek többé emiatt.