Édesapám festmények iránti szeretete hozott közelebb a napelem rendszerekhez

Vannak művészi vénával megáldott emberek, az ő látásmódjuk és a világról alkotott képük egész más. Ez persze visszaköszön az alkotásaikon is, éppúgy, mint az alkotás pillanatában aktuális érzelmi állapotuk is. Édesapám mindig rajongott a festészetért, már egészen kiskorom óta rendszeres családi program volt a múzeumba és galériákba járás. A régi nagy reneszánsz festők mellett a kortárs művészet is érdekli, az ízlése nagyon széles palettán mozog.

Mindig szeretett volna egy igazi művész alkotó termébe ellátogatni, belesni a “kulisszák” mögé. Egy kedves barátom által lehetőséget kaptam, hogy egy neves kortárs költő házába elvihessem édesapámat, ahol a csodás festmények születnek. Nem messze Budapesttől lakik, az agglomerációban, de mégis távol a város zajától. Gyönyörű, hatalmas házba érkeztünk, minden luxussal felszerelt volt, gondolom elég jól mehet manapság a festmény business. Fedett medence, infraszauna, az egész ház hatalmas fényárban úszott. Gondoltam magamban, hogy nem igazán figyel a környezetre, mert a ház áramfogyasztása biztosan jó nagy lehet.

Elkezdtünk beszélgetni, elmesélte a ház történetét, hogy mindent az ő igényeire szabva építtetett. Fény derült arra is, amit én első látásra nem vettem észre, hogy napelem rendszer van telepítve a családi házra. Így mar értem, miért nem aggódik az áramszámla miatt. Nem sokat hallottam eddig ezekről a rendszerekről, így gondoltam itt az alkalom, kicsit kifaggatom. Az én fejembe tévesen a napkollektor ugrott be elsőre, de felvilágosított, hogy lényeges különbség van a kettő között. Mikor épült a ház, eleve úgy terveztette, hogy a tetőszerkezet teherbírása alkalmas legyen a napelem rendszer telepítésére, mert ez alapvető szempont. A legjobb cégre bízta a munkát, akik napelem rendszerek teljeskörű kivitelezésével foglalkoznak, a tervezéstől az engedélyeztetésen át a megvalósításig. Nagyon gyors és minőségi munkát végeztek nála, minden gördülékenyen, fennakadás nélkül zajlott a teljes folyamat. Megelőzte egy helyszíni környezeti felmérés, hogy az adottságok mennyire alkalmasak a beruházásra. Megnézik a ház tájolását, emellett fontos az is, hogy a lehető legkevesebb olyan környezeti elem legyen, ami árnyékolhat, továbbá a tető dőlésszöge is befolyásoló tényező abból a szempontól, hogy a napfény megfelelő szögben essen a napelemre. A tervezésnél természetesen az esztétika is szerepet játszik. Ez különösen igaz az inverterre, ugyanis nagyon szigorú előírások szerint kerül meghatározásra, hova lehet ezt csatlakoztatni. Ez különben nem más, mint az az eszköz, ami az egyenáramot, amit a napelemek termelnek, váltóárammá alakítja. Ezeket a tényezőket mind számba vetve dől el, hogy elkezdődhet-e a munka. Ha a feltételek pozitívak, akkor a napelemek méretét és a rendszer teljesítményét figyelembe véve kapunk egy komplett árajánlatot. Persze neki a pénzügyi megtérülés kérdésével nem volt szükséges annyit foglalkoznia, vele szemben egy átlagos család számára nem annyira egyszerű döntés ez. Habár egy befektetésnek kell tekinteni, nem mindegy, mennyi idő alatt hozza be az árát. Mégis megfontolandó a napelem rendszer családi házra, hiszen a napsugarak mindig a rendelkezésünkre fognak állni, és a háztartási gépeink fogyasztási költsége onnantól kezdve nem a pénztárcánkat terheli, arról nem beszélve, hogy az unokáink és dédunokáinkra tekintettel hozzájárulunk a környezet fenntartásához.