Családi festmények és babakocsi

Még mielőtt megjelentek a fényképezőgépek és mindenki számára elérhetővé vált volna a fényképezés,az emberek csak a festők szaktudására támaszkodhattak, mikor a család megörökítéséről volt szó.

Egy darabig a profi fotósok munkájára való kereslet is csökkent, de most ismét egyre többen keresik a szolgáltatásaikat, mikor rájönnek, hogy az otthon elkészített fotók nem pont úgy néznek ki, mint ahogyan azok az interneten vannak, és a népszerű beállításokat mégsem olyan könnyű rekonstruálni, mint ahogyan azt elképzelték.

Valahogyan a festmények iránti kereslet is így ingadozik. Néha sokan keresik, néha kevesen.

Például már talákoztam olyan esettel, amikor a családi fotó helyett vászonra szerettek volna családi festményt készíteni. Ez szép és jó ötlet, de a festmény nem olyan, mint egy fotó. A festés nem arról szól, hogy leülnek a művész elé az alanyok, ő pedig megfesti a valóságot. Ilyenkor a stílusa akaratlanul is befolyásolja a végkimenetelt. Éppen ezért, ha festményre vágyunk, akkor érdemes előbb megnézni egy pár már kész munkáját az alkotónak.

Egy ismerősöm egy egészen különleges kérést kapott nemrégiben. A pár, akik kérték, küldtek neki egy képet magukról, és azt szerették volna, hogy fessen még oda egy babakocsit is a képre hozzájuk, a nemsokára születendő gyermekük miatt. Nem utasította el a felkérést. Ő olyan fajta ember, aki nem szeret mindent képről festeni, igaz, hogy képes rá. De sokkal jobban szereti, ha amit megfest, élőben is látja, így úgy határozott, hogy megnézi, milyen egy babakocsigyár.

Ötletnek jó volt, a megvalósítása viszont már korán sem volt ilyen egyszerű, hiszen hazánkban egyetlen babakocsigyár sem üzemel, legalábbis erről nem talált semmiféle információt. A terve így nagyjából a süllyesztőbben végezte. Fejben már elképzelte, milyen babakocsit szeretne a képre festeni, és olyan modellt igyekezett az interneten keresni. Elég mókás, mikor belegondolok, hogy csak azért, hogy lefesthesse, babakocsikat keresgélt, mindenhol.

Képes volt még a boltba is elmenni, hogy rendesen megnézze a babakocsit, közelről is. A boltban nagyon kedvesek voltak vele, nem zavarták el, pedig elég hülyén viselkedett. Az eladók türelmesek voltak, minden modellt megmutattak neki, amelyiket csak meg akarta nézni. Mindet alaposan szemrevételezte, majd elment, anélkül, hogy bármit is vásárolt volna, de ezt sem rótták fel neki, mivel tudják, hogy babakocsit vásárolni milyen körülményes, és megértik, hogy nem veszi meg egyből. De az eladók szerint az ilyen embereknek mindegyike vissza szokott menni, mert végül úgysem találnak jobbat.

babakocsigyár
babakocsigyár

A barátnőm végül megfestette a képet, a babakocsik.hu honlapján található részletes képek segítségével pedig tökéletesen vissza tudta adni a babakocsi kinézetét.