Antik gáztűzhely – új gázpalack

A művészet szeretete nem kell, hogy mindig a festményekre és a szobrokra korlátozódjon – mindenhol lehet találkozni antik bútorokkal és régiségekkel is. Korábban már beszámoltunk arról is, hogy hogyan lehet konyhabútorok köré kiállítást szervezni, és azóta az én is sokkal kreatívabban állok hozzá ahhoz, hogy miben tudom megtalálni a művészetet. Most pedig egy ilyen élményemet szeretném részletesebben elmesélni, melynek középpontjában az áll, hogy hogyan tud egy régi gáztűzhely tökéletesen harmonizálni egy újonnan vásárol gázpalackkal.

Legutóbbi régiségvadász túrám során egy másik gyűjtőhöz vezetett el a vakszerencse, aki gyűjteményének néhány régebbi darabján szeretett volna továbbadni. Természetesen mielőtt bármiféle üzletre rátértünk volna, sokat beszélgettünk. Vele tartottam gyűjteményének megtekintésére is, mely egy nagyon gyönyörű körtúrának ígérkezett.

E során láttam meg, hogy a férfi hűtője és konyhapultja közt, valószínűleg mindennapi használatba állítva, egy gyönyörű antik gáztűzhely állt. Rögtön észrevette, hogy teszik nekem, így részletesen elmesélte, hogy egy garázsvásáron találta, ahonnan, ha ő nem veszi meg, valószínűleg a szemétbe került volna. Akkoriban nem ilyen volt szép állapotban, mivel a felszínét borító csempe több helyen el volt törve.

Eldöntötte, hogy újra üzembe állítja, de problémát jelentett e során egy modern gázpalack bekötése. Szükség volt arra, hogy megfelelő, biztonságos módon tudjon hozzá palacktok kötni, valamint találjon egy helyet, ahonnan később is megoldja majd a vásárlást. Mivel korábbi villanytűzhelyét cserélte rá, nem volt még hasonló tapasztalata, és keresnie kellett valakit, aki hozzáértő.

Interneten utánanézve a gázpalack áraknak, meg is találta a megfelelő oldalt: házhozszállítással rendelhet magának palackot, mivel Budapesten volt a lakása. Úgy ítélte, hogy az ő tűzhelybe csak a legkisebb méretű, 11,5 kg-os Pb gázpalackot fog tudni beilleszteni, a 23 kg-os már túl nagy lesz. Mivel ehhez képest sokat használta, hamar kiürülhet, és muszáj lesz olyan helyet keresni, ahol el tudják intézni a gázpalack töltést is. Ez nyilván egy környezetbarátabb megoldás, hisz maga az üres gázpalack még sokszor újra megtölthető, legyen szó akár CO2-ről, akár Pb gázról, akár argonról, corgonról vagy bármi másról.

Első vásárlással természetesen egy szakemberrel is konzultált, hogy milyen eszközökben lehetséges összekötni a palackjaikat, milyen biztonsági tényezők vannak a dologban. A Gázpalack Futárnál emellett még fordított arra is időt, hogy megbeszélje, hogyan lesz lehetséges a csere vagy az újratöltés.

A házhozszállítás hatalmas előny volt, mivel ő maga nem rendelkezett kocsival, így nem tudta volna elhozni: a cég azonban minden nap szokott a saját autójával házhozszállítást is végezni, így elég könnyen lehetett velük időpontot egyeztetni, hogy mikorra van szükség a gázpalackra. Persze ők is elmondták, hogy főleg egy Pb gázpalackból nagyon kellemetlen szokott lenni, amikor nincs cserélhető tartalék, és amikor kifogy, akkor kapkodva kell újat rendelni, és meg kell várni a megérkezését. Ezért, mint mondta, ő is rögtön kettőt rendelt, és azóta is mindig tart magánál tartalékot.

Arra kellett még odafigyelnie, hogy a gázpalack legyen az utolsó, amit beilleszt, hisz nyilván nagyon veszélyes lett volna bármilyen felújítási munkálatot végezni, hogy egy Pb palack közel van hozzá – sajnos ez a gáz robbanásveszélyes (pont ezért használják tűz gyújtására, főzéshez, melegítéshez), mint ahogy arra a mesterségesen hozzáadott, jellegzetes szaga figyelmeztet is. Ezért az a módszert alkalmazta, hogy a palackot biztonságos helyen tárolta, és csak a munkafolyamatok között próbálta bele, hogy nem rontott-e el valamit a méretezésben, még mindig van e hely méretes fémnek.

A végső eredmény pedig nem akármi lett: a tűzhely olyan szép lett, mint valószínűleg újkorában se volt. Az antik festett nagyon különleges összképet alkotott az újonnan beillesztett gázpalack, melyről látszott, hogy csak a közelmúltban lett gyártva. Minden nyomásszabályozó, szelep és hollander újonnan volt vásárolva, és még csillogott, de talán ez is hozzájárult az egész összképéhez és művészeti értékéhez.