A német nyelvtanfolyam

Végre én is eljutottam odáig, hogy elmenjek egy német nyelvtanfolyamra. Ahogy elkezdődött az iskola, nekem is kicsivel több időm van, hogy a gyerekek nincsenek otthon. Neked vannak gyerekeid?

Az elhatározás

Nagyon régóta szerettem volna megtanulni németül. Nem mondom, hogy nem tudok valamennyit, de nem annyira, mint amennyire én szeretnék. Pedig igen csak hasznos lenne, és többet tudnék a tanulásban is segíteni. Mind a két gyerekünk német nyelven tanul. Tudatos volt a nyelvválasztás, az ő esetükben, hiszen a férjem német. Igaz, ő régóta itt él Magyarországon, és beszéli is a nyelvünket, de a család többi része nem. Tudtam beszélgetni velük, de néha olyan rossz érzés volt, amikor nem értettem, hogy mit mondott anyósom. Olyan is volt, amikor a gyerekek jöttek oda, hogy nem értik, hogy mit mond a mama, és hogy fordítsam már le. Hét azt hittem elsüllyedek, hiszen én sem értettem, olyan kellemetlen volt. Ezért is jutottam arra az elhatározásra, hogy mire karácsonyra megyünk haza Németországba, addigra sokkal jobban fogok beszélni németül.

A tanulás

Nehéz volt belerázódni, hogy újra tanulni kell, és abba is, hogy kaptunk házi feladatot is. Istenem, nem is emlékszem, hogy mikor írtam utoljára házi feladatot.

Egy héten két alkalommal megyek a nyelviskolába, ilyenkor a férjem Hans intézi a gyerekeket. Elmegy értük, elviszi őket külön órára, és ő is megy értük. Ennyit ő is bevállalhat. Először neki is meglepetést szerettem volna okozni, de miután egyedül nem tudtam volna megoldani a délutánokat, így beavattam a tervembe. Ő örült neki, hogy ilyen gesztussal vagyok az ő családja felé. nem lett volna gond akkor sem, ha ez így marad, hiszen már pár éve együtt vagyunk, de azt hiszem így mindenkinek jobb lesz.

A gyerekek nyelvtanulása

Már a gyerekek megszületése előtt megbeszéltük, hogy a legegyszerűbb az lesz, ha én magyarul beszélek nekik, ő pedig németül majd. Így egyszerre hallanak két nyelvet, és értik meg ugyan azt. Eleinte persze fura volt, de megszokták a gyerekek is, és természetessé vált nekik. AZ óvodában volt eleinte néhány mókás helyzet anno, de minden akadályon felülkerekedtünk végül.neuschwanstein-castle-467116_640

Az iskolában már tudatosan választottuk a német nyelvet nekik. Hetente 3 alkalommal van német óra, és ha esetleg úgy gondoljuk, a későbbiekben akár a külön óra is szóba jöhet, de azt gondolom, most éppen eléggé le vannak terhelve, nem kell nekik még egy plusz tanulás. Mindegyik gyerekünknek megvan a maga hobbija, szórakozása, nem szeretném leterhelni őket nagyon.

Eleinte furcsa volt a gyerekeknek, hogy én is tanulni fogok. Könnyen megtehettem, hiszen egy vállalkozásunk van, ahonnan azért el tudok szabadulni, nem vagyok kötött. Valószínű, hogy sokkal nehezebb dolgom lett volna, ha ez nem így van.

Aztán amikor már eltelt pár alkalom, még örültek is, hogy apa ment, és intézte őket, hiszen amúgy soha nem jutna el. Így pedig meg tudta nézni Lili belett óráját, és Janika fociedzésére is eljutott végre. Olyan is előfordult már, hogy elment a gyerekekért, és utána jöttek értem, én addigra pont végeztem  a német nyelvtanfolyammal.

Remélem, hogy karácsonykor már minden jól fog menni, s úgy fogok majd beszélni, ahogyan én szeretnék. Abban biztos vagyok már most, hogy nem fogom megbánni, hogy beiratkoztam erre a német nyelvtanfolyamra.