A megfelelő ausztriai álás

Már egy ideje külföldön dolgozom. Mivel mindig csak a szezonokra találtam munkát, így nem volt állandó helyem. HA az egyik flag-161110_640munkahelyre nem kellett visszamennem, kerestem másikat. De most minden más lesz, hiszen a megszokott helyre megyek vissza. Te dolgoztál már külföldön? Tervezed esetleg, hogy külföldön keress munkák?

A külföldi munka lehetősége

Nem volt egyszerű döntés, hogy mindent hátrahagyva úgy döntsek, hogy külföldön dolgozzak. Soha nem voltam egy anyám asszony katonája, de akár ki akár mit mond, nem egyszerű sem az elhatározás, sem pedig az elindulás.

Sokáig noszogattak az ismerősök, hogy miért itthon tipródom a kis közeli étteremben éppen hogy csak valamennyi pénzért, ha kint akár a többszörösét is megkereshetném. Be kell, hogy valljam, hogy féltem elindulni. Azt hiszem, nem szégyen, ha valaki bevallja a félelmeit. Számos dolog volt, ami kétségeket halmozott bennem. Egyedül induljak neki, nő létemre? Fiatal is voltam, hiszen épp hogy csak 20 éves múltam, mikor felmerült a gondolata a külföldi munkának. Mi van, ha mégsem az vár, amire én számítok…ilyen, és még sok ehhez hasonló dolog kavargott a fejemben.

Menjek, vagy maradjak

Nehéz döntés volt, hiszen féltem. Az embernek, a legnehezebb a félelmeit legyőzni. Hogy mit tegyek, mi lenne a megfelelő döntés. Úgy döntöttem, hogy az internetet hívom először is segítségül. Hogy hogyan? Elkezdtem különböző fórumokat böngészni, és olyan helyeket, találni, ahol esetleg olyanok beszélgetnek, akik már dolgoztak kint, és rendelkeznek tapasztalatokkal, esetleg tudnak segíteni is.

Végül azért érdemes volt böngészni, mert találtam egy két helyet, ahol beszélgettek, a kinti munkáról, és arról, hogy milyen kint, mire számítson az ember, és hogy egyáltalán milyen munkák vannak kint. Abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán kellek majd valahová, hiszen nem volt vendéglátó végzettségem. Hogy hogyan dolgoztam akkor az étteremben. Egyszerű a válasz, már évek óta ismertem a tulajt Józsi bácsit, és amikor felmerült a lehetőség, hogy kellene neki egy ember, ő kérdezett rá, hogy nem e lenne kedvem. Tudta, hogy nincs munkám, és azt is, hogy végzettségem sincsen, de bele lehet tanulni, ő azt mondta. Persze hogy elvállaltam. Ez volt talán másfél évvel ezelőtt. Azóta itt ragadtam. Nyugis kis hely. Persze a fizetés nem túl sok, félre tenni sem tudok nagyon belőle, de miután otthon lakom, így azért egy kicsivel könnyebb volt.

Az ausztriai álás

Egyáltalán, ha kimegyek, mit dolgozhatok? Ez volt az első kérdés, ami felmerült bennem. Hiszen ha nem rendelkezem végzettséggel, kinek fogok kelleni? Ez volt a második, aminek utána néztem, hogy pontosan milyen munkák is vannak kint, és mihez milyen végzettség kell. Szakács nem akartam lenni, így nem jelentett gondot az, hogy nincs végzettségem. Pincér lehettem volna, hiszen gyakorlatom volt, viszont ez is az a szakma, ami végzettséget igényel, így erről le is kellett mondanom. Tehát amit végzettség nélkül bevállalhatok, az a szobalány volt, konyhai kisegítő, vagy mosogató. Nem volt semmi bajom az utolsó kettővel, de nem éreztem úgy, hogy ennyire le kellene mondanom az igényeimről. Nem szerettem volna sem mosogatni, sem pedig pucolni a konyhán. Igaz kicsit ki van sarkítva, és drasztikusan is hangzik, den így van.

Végül szobalányként helyezkedtem el. Az első két szezon nehéz volt, mert rögtön egy nagy hotelbe mentem, ahol aztán volt munka bőven. Egy jó tanács, mindenképpen, ha nem muszáj, elsőre ne egy 4 csillagos hotelbe menjünk, hanem egy kisebbet válasszunk, hogy egyáltalán megtapasztaljuk mit is kell csinálni, és hogy hogyan.

Ma már szerencsére ugyan arra a helyre megyek vissza, ahol a nyáron voltam. Most majdnem két hónapig itthon vagyok, és aztán irány vissza a téli szezon.

Ja, és ami fontos, tényleg az itthoni fizetésem sokszorosát keresem meg. most már tudok félre is tenni belőle.